Wednesday, March 20, 2013

Viral fever symptoms.


~noteFORmyself~

Apakah demam virus?

Demam virus merujuk kepada spektrum yang luas keadaan di mana jangkitan virus dikaitkan dengan ketinggian suhu badan. Istilah ini merangkumi pelbagai jangkitan virus, ada yang boleh dikenal pasti dengan jelas oleh gejala dan tanda-tanda mereka. Jangkitan virus ini boleh menunjukkan tanda-tanda umum, tetapi boleh menargetkan organ-organ. Sebahagian demam virus tidak merbahaya. Tetapi perlu dikawal suhu demam anda sehingga pulih.

Tanda-tanda lain : pada kebiasaannya suhu akan meningkat pada waktu malam.

Sebab berlaku :

Jangkitan selalunya disebarkan oleh penyedutan zarah aerosolised, dengan pengambilan air yang tercemar atau makanan, atau melalui sentuhan langsung. Jangkitan kemudian merebak dan selepas itu ke dalam aliran darah atau saluran limfa. Sebahagian daripada jangkitan virus boleh disebarkan secara seksual atau oleh inokulasi langsung ke dalam aliran darah.

Tempoh jangkitan utama mungkin berbeza-beza dari hari untuk beberapa minggu. Manifestasi penyakit klinikal biasanya akibat virus membiak pada tapak tertentu. Walaupun suhu demam menurun, namun dalam beberapa jangkitan, virus ini terus membiak dan menyebabkan jangkitan berterusan.

Source: webhealth

Daripada perbincangan di grup: FB kesihatan bayi

Nurul Bariah Said :

General guide utk demam panas.

  1. Pastikan selalu check temperature. If below 37.5, tidak perlu diberi ubat. Just control darjah kepanasan dgn sponging. Letak towel lembab di kepala..sekali sekala, lap di bhgn pelipat..ketiak, kelangkang.. Utk baby boy, di area ball dia. 
  2. If more than 37.5 hingga 38, keep on sponging. Pakaikan pakaian nipis. Buka kipas @ aircond. Jika lebih dari 38, bawa ke bilik air, mandikan dgn air suam (jgn suam sgt, jgn sejuk mcm tap water). Sbb air akan kena udara, sekejap je jadi sejuk. Mula dgn kaki ke atas. Biarkan anak main dgn air dlm 10-15 min. Jgn sampai menggigil (maknanya air sejuk). Anak should be relaxed.. Lapkan secara minimal, pakaikan diaper Dan sleeveless shirt. If Ada barut gantung is the best..or baju lubang2. Normally, temp Akan turun dlm half an hour. 
  3. If temp naik semula, more than 38,(Dan turun naik, but still exceed 38), beri ubat demam. Dan suruh anak minum air masak.. If sempat, beri anak hirup sup ayam. Pastikan anak kekal aktif. If nampak letih, and temp dah melebihi 39, disarankan ke hosp. But, pengalaman 2 kali ke emergency, temp 39.8.. Sama juga treatment. Buka semua baju, tinggal diaper, buat sponging. Then, hosp Akan bagi ubat supp (ubat bontot). Keep on sponging & jika anak BF, kerapkan BF. Biar towel di kepala, basah... InsyaAllah..kebiasaanya , temp akan turun antara 37.5.
  4. Jika suhu melebihi 39 Dan menghampiri 40, sekiranya berlaku sawan tarik @ fit, bukakan semua baju.. Make sure anak dlm keadaan sedar. Pegang kaki, tangan..tgk samada dlm keadaan kejang @ mengeras. Baringkan di atas flat surface, and mengiring. Jgn beri minum @ ubat. Make sure dia bernafas. (dekatkan telinga kat mulut anak). Biar dia sedar, baru bawa ke bilik ar utk mandikan.. Jgn guna ais, nnt badan terkejut.. Normally fit jadi dlm masa 5 minit. Tapi Ada kes yg baby kena berulang-ulang. Utk kedua-2 keadaan, terus bawa ke hosp..

Suhu 40++ bawa ke hospital untuk rawatan lanjut.
(Lap badan daripada bahagian bawah ke atas, jangan terus daripada kepala)

INFO SAWAN:


Sawan bukan terjadi bila suhu dah terlalu tinggi, sawan ni disebabkan mcm "electrical storm" dlm otak bayi bila suhu meningkat terlalu mendadak, interval range .5-1 degree celcius dlm every half an hour tu dah menunjukkan dehidration dlm badan anak yg tgh demam panas.pantau KENAIKAN/PERUBAHAN TURUN NAIK SUHU, that's the main important thing.

pengalaman dari Ibu Adam Darwisy: 
adam 1st time tarik suhu 38.4..not really that high kan? but an hour b4 dia start demam with 37.6..then suddenly dah 38, then terus 38.4..so otak dia cant cope with that "electrical storm" sbb bila kurang air (akibat dehidration sbb badan panas kelembapan udara dlm badan baby meruap ke udara) oksigen ke otak jadi kurang, jadi mencetus sawan tarik .

INFO PARACETAMOL , SAWAN, RAWATAN, IMUN SISTEM.

Ummu Yusoff Said:
 Bukan tak boleh bagi sirap paracetamol, cuma jangan terlalu cepat n terlalu kerap.. dari ramai orang yang saya tanya, yang develop demam tinggi waktu malam, kebiasaannya di sebelah siang terlalu kerap n terlalu cepat bagi ubat demam, nampak temperature naik, terus bagi ubat.. kita kena manfaatkan time siang, kita fresh n xterlalu penat, boleh monitor baby and cergas buat sponging.. time siang suhu sekeliling panas, kita buat sponging guna luke warm water, heat dari badan baby, tranfer ke lapisan air kat luar tubuh baby, air ni tersejat (evoporated) ke udara time siang, proses berulang2.. kalau ikut hadis, kena guna tujuh bekas air.. time malam, baju susah kering kan? sponging time malam kurang berkesan.. doc cakap tak boleh sponging kalau suhu tinggi sangat, secara logiknya takut salur darah kat kulit mengecut, menyebabkan core temperature semakin tinggi.. cold water sponging maksudnya kat sini.. bukan luke warm water.."

EXTRA INFO
1.cool fever TIDAK berkesan turunkn suhu,cuma mungkin boleh kurangkn pening/kepala tidak selesa sbb suhu yg tggi. Gantikan dengan jerlum asam jawa atau daun bunga raya (bunga raya putih lebih bagus).

2. Paracetamol(PCM) adalah ubat demam+painkiller. Bila dh beri suppository (ubat bontot) TIDAK BOLEH diberi oral/sirap PCM serentak atau jarak kurang 8 jam. Supp umpama injection. Dadahnya terus masuk dlm darah. Toxic pd hati sekiranya dose melebihi level selamat pd suatu masa. Supp harus ditangguh dan tidak sesuai untuk bayi umur bawah setahun. (ramai x alert ni,boleh confirm dgn membaca details di package insert). Hanya boleh diberi atas arahan doktor bila anda dah ke klinik,dan dh pastikan dgn doktor anda supp boleh diberi pd bayi anda. SETIAP BAYI TAK SAMA.

KESAN SAMPINGAN PCM
Antara kesan-kesan sampingan akibat dari pengambilan jangka masa panjang ubat paracetamol (Panadol adalah PCM yang paling terkenal) ialah:

a) Hepatotoxicity(rosak hati): Sekiranya orang dewasa mengambil paracetamol sebanyak 10 g atau lebih dalam sehari, atau 5 g atau lebih sekiranya diambil oleh kanak-kanak, ia boleh merosakkan hati dan boleh membawa maut. Mereka ini memerlukan rawatan N-acetylcysteine (NAC) dengan secepat mungkin. Manakala pengambilan setiap hari paracetamol dan juga secara berpanjangan pula walaupun hanya 4 g sehari sudah boleh menyebabkan toxicity dan juga maut.

Paracetamol juga tidak boleh diberikan kepada mereka yang mempunyai penyakit hati (liver failure). Perlu diingatkan juga bahawa jangan sekali-kali memberikan paracetamol kepada mereka meminum arak ataupun mengambil ubat phenobarbitol. Kedua-duanya ialah HME inducer, dan akan menyebabkan kesan buruk kepada hati akan berganda kemudian akan menyebabkan kegagalan hati untuk berfungsi.

b) Nefrotoxicity (rosak buah pinggang). Phenacetin iaitu struktur asal paracetamol boleh mengakibatkan penyakit fatal chronic interstitial nefritis.

c) Methemoglobin dan haemolytic anaemia boleh terjadi kepada individu yang mempunyai penyakit G6PD deficiency.

d) Allergic (pada sebahagian individu)




4. Bukan suhu yg tggi yg buatkn bayi sawan tp sudden rise in temperature. Sudden rise ni turut juga disumbangkn oleh sudden drop in temperature. Satu keadaan yg dipanggil REBOUND. Badan kita rasa penting untuk naikkan temperature,tp ada pengacau iaitu ubat demam,maka badan akn lawan. PCM juga menganggu gluthathione synthesis yg penting dlm proses pemulihan,menyebabkn demam atau penyakit berpanjangan.Sbb tu saya xgalakkn terlalu cepat n terlalu kerap bg ubat demam. Tepid sponging=air suam2 kuku. Air sejuk buatkn suhu terpendam, increased risk for more internal damage.Sometimes kena percaya pd anugerah Tuhan iaitu keupayaan tubuh utk lwn penyakit lebih dr kepercayaan kita pd ubat2an..

5. Tak bagi PCM tak sama dgn BIAR ANAK. Jgn salah fhm. PCM IS A SHORT CUT. Jadi ibu kna buat lebih dari bagi anak mkn ubat.
- Monitor suhu n sponging n kurangkn baju
+ masak bubur+blend jadi cair
+ buat sup ayam atau sup tulang. (Search button info 'sup tulang' dan 'sup ayam' yang membantu menaikkan sistem imun)
+ buat juices (xboleh bebankn sistem pencernaan anak mkn benda keras)
+ minum air kelapa muda fresh , barli , kembang semangkok atau air asam jawa utk melawan virus dan menurunan suhu badan.
+ makan antiviral foods sprt bawang putih, halia, kunyit, brocoli

NATURAL REMEDIES FOR FEVER

A. GARLIC SOCKS (Stokin Bawang Putih) / (ONION SOCKS juga boleh)
Letakkan bawang putih pada stokin anak. Caranya : Pakaikan anak stokin berlubang besar sedikit sprt jenis berkait atau yg berlubang- lubang, kemudian ambil sehelai lagi stokin masukkan bawang putih yg telah ditumbuk tidak perlu lumat, untuk bayi ambil separuh bawang putih dahulu ditakuti kaki anak terlalu kepanasan (tujuan guna 2 stokin berlapis adalah bagi mengelakkan tapak kaki bayi kemerahan sbb kepanasan bawang putih). Jika bayi tidak selesa, boleh gunakan shj minyak bawang putih yang dibiat sendiri dengan cara, bakar seulas bawang putih bersama kulitnya, kemudian lenyekkan pada olive oil atau minyak masak dan sapukan pada tapak kaki anak.

Untuk anak yg lebih dewasa, boleh guna sehelai stokin sahaja atau lekatkan sahaja bawang putih di tumit menggunakan handsaplast. Biar anak tidur semalaman begitu. Selalunya, nafas anak juga akan berbau bawang putih apabila bangun tidur. Tujuannya supaya bawang putih itu menyerap dalam kulit sebagai antivirus . Sila lakukan patch test (percubaan letak sikit2 pada kulit anak, jika ada keradangan sprt merah, hentikan penggunaannya kerana kulit anda tidak tahan panas garlic)

(selebihnya rujuk album penawar semulajadi atau search button 'antiviral foods')

B. Atau LEMON SOCKS refer : http://www.thiswholefamily.com/2012/05/lemon-socks-for-fever-and-other.html

C. Atau APPLE CIDER VINEGAR SOCKS : Make vinegar socks to reduce a fever by immersing a pair of socks in a mixture of equal parts of apple cider vinegar and cool water. Wring the socks out well and put them on your feet. Re-soak the socks in the mixture and put them back on your feet before they have fully dried. This works well for adults and children.

D. Atau EGG WHITE SOCKS (bagi yang tidak alah pada telur) : Soak a pair of her socks in egg whites and put them on feet.

6. Sekali lg saya ingtkn,focus untuk kuatkn sistem pertahanan badan.. Demam is a good sign of working immune system.. We should not focus on bringing the temperature down. Kita kena support proses demam tu. Support demam menjalankn tugasnya matikn kuman. Beri anak2 mkn foods rich with VITAMIN C n antioxydant. Beri anak mkn probiotics atau olivenol. Help body n not to give more burden on the system.

7. Demam disebabkan virus TIDAK PERLU ANTIBIOTIK, antibiotik cuma membunuh bakteria baik dan jahat. tapi jika sudah terambil, perlu habiskan dan makan sekali dengan probiotik supaya bakteria baik kekal dalam badan. Antibiotik adalah jalan terakhir digunakan jika sudah tidak terkawal (jika sudah nampak tanda-tanda akan berlaku infection sprt kes tonsil bernanah atau lainnya).

8. Elakkan sebarang pengambilan vaksin.

9. Kerapkan susu ibu, jika anak tidak boleh makan antiviral foods, vitamin dan penawar lain, ibu yang menyusukan boleh makan dan khasiatnya akan diserap oleh anak. Dalam apa keadaan penyakit pada bayi, susu ibu adalah penawar utama.

10. Kerapkan beri minum air suam atau cecair lain yang sesuai (jus atau sup).

11. Elakkan pengambilan gula, kerana gula adalah makanan virus dan bakteria juga. Gula membantu pembiakan dan mengaktifkan virus atau bakteria.

DEMAM MELEBIHI 5-7 HARI PERLU BUAT UJIAN DARAH UNTUK PASTIKAN PUNCA DEMAM ITU.



3 comments:

  1. Thanks a lot for very good info..semoga Allah merahmati puan atas perkongsian ilmu yang bermanfaat

    ReplyDelete
  2. Bayi berumur 6 buln boleh ambil cool fever ke? Mohon tunjuk ajar

    ReplyDelete
  3. Thanks untuk info yang bermaklumat. Mohon izin untuk kongsi ya. Saya akan sertakan url puan sebagai sumber. Terima kasih banyak.

    ReplyDelete